Venčanje u Beogradu

Venčanje u Beogradu

Kako bi bilo divno kada bi život bio jednostavniji. Zar ne mislite tako? Hoću da pojedem lososa – odem i pojedem. Hoću da se udam – nađem odmah mladoženju i venčamo se. Želim da nađem idealan i jeftin prostor – nađem ih pregršt. Izgleda da je organizovati venčanje u Beogradu postao neki veliki zahvat, i većini predstavlja napor. Ali ja sam našla način da olakšam sebi a i drugima većinu stvari koje muče buduće mladence. Tačnije, ja sam se mučila, da ne biste vi morali (hoho).

Venčanje u Beogradu, da ili ne?

Ako ste rođeni u Beogradu, sasvim je normalno da ćete želeti da na ludi kamen stanete u rođenom gradu. Međutim, ovde je postalo toliko teško naći pristojan prostor za venčanje za normalnu cenu, dobar bend koji nije zauzet tri godine unapred, ali i ansambl za prvi ples mladenaca, ili ulazak mladog para. Venčanje u Beogradu u većini slučajeva podrazumeva stres i nervozu. Ni saobraćaj ne doprinosi toj napetosti. Ali da „ne grešim dušu“, venčanje u Beogradu može imati svojih prednosti. Ako imate sreće sa vremenom, familijom i muzikom, možete se provesti kao nikada do tada. Dobar prostor i veseli gosti učiniće da zaboravite koliko ste platili po stolici. Postoje prostori gde ćete zaista zaboraviti da se nalazite u Beogradu. Naravno, postoje i prostori za venčanja koji su nadomak Beograda, a zaista izgledaju svetski, kao u Provansi, na primer. Više o mojim omiljenim prostorima za venčanje na otvorenom pogledajte ovde. 

Kada rezervisati salu za venčanja?

Od onih mučnih pitanja u vezi sa vašim venčanjem, ovo je jedno koje se često postavlja. Venčanja su toliko postala popularna da o sali za svadbu morate razmišljati dosta unapred. U mom slučaju je to bilo čim smo našli odgovarajuću salu, a to je bilo 7 meseci pre samog venčanja. Ukoliko želite određeni datum, na primer 12. maj, predlažem da prostor počnete da tražite već sada, pogotovo ako je taj datum subota ili nedelja. Naravno, ovde mislim na 12. maj sledeće godine, jer je proleće vreme za venčanja, i parovi često zakazuju i godinu dana unapred. Dakle, ako ste u potrazi za prostorom, imate mogućnost da zakažete oko 6 meseci unapred, pod uslovom da prostor ima slobodnih termina. Moj savet: što ranije, to bolje.
Odmah nakon sale, proverite raspoloživost matičara, u zavisnosti od toga gde želite da se venčate – u opštini ili u sali, odnosno da matičar izađe „na teren“.

Kako da nađem jeftiniji prostor?

U suštini je najbolja taktika da krenete na vreme da tražite. Ako želite centar Beograda, ne očekujte da ćete naći jeftiniji prostor za venčanje u Beogradu. Uvek možete početi da tražite prostore malo van grada. Na Zrenjaninskom putu ima lepih sala. Od onih manjih do velikih, za 700 gostiju. Zavisi od toga kakvu svadbu želite. Moj predlog je da krenete makar 6 meseci ranije, i da obiđete sale van centra Beograda.

Kada rezervisati bend?

Za bend važi nepisano pravilo, a to je da čim vam dečko stavi prsten na ruku i postane verenik, tad počnete da preslušavate i tražite bend. Šalu na stranu, ako već znate koji biste bend voleli da vam peva na svadbi, onda ih zovite čim utvrdite datum i prostor za venčanje. Biće vam potreban jedan sastanak sa poznatim bendom kako biste utvrdili datum, dali kaparu i dogovorili se oko cene. U slučaju da imate posebne želje, sa bendom se dogovarate u vezi sa repertoarom. Postoji mogućnost da bend ne menja svoj repertoar, ali i da želi da se prilagodi željama mladenaca ili gostiju (češći slučaj).

Koji bend izabrati?

Da se odmah nadovežem na prethodni pasus, bend u potpunosti mora da odgovara vašem ukusu. Da, važno je da se gosti lepo provedu, ali još važnije je da vi uživate u svom venčanju. Vrlo je važno da bend prati vaš senzibilitet, ali i da ume da zabavi goste i da svi budu raspoloženi tokom veselja. Ovde možete pronaći najbolje bendove za svadbu.

Uvodna muzika na venčanjima

Ono što je jedna od najlepših stvari koje možete da organizujete za svoje venčanje je uvodna muzika. Definitivno ćete se izdvajati od svih, a o tome će se u narednim mesecima stalno pričati.

Ono što je poslednjih godina veoma popularno je gudački kvartet na samom početku venčanja. Ja sam na svom venčanju imala Habanera kvartet, i verujte mi, apsolutno su svi posle svadbe pričali o njima. Repertoar sam prepustila devojkama, a one su odlučile da to budu obrade filmske i popularne muzike, kao i neki klasici koji su vanvremenski. Pun Instagram je bio snimaka Habanera kvarteta i sve moje preporuke idu za ove divne devojke.

Jedna novina koju sam skoro primetila je ansambl sa čudnim imenom – „Muškalica“. Harmonika i gitara kojima se, po želji, mogu dodati i vokal i perkusije. Imate mogućnost da birate. Ovo je jedan od onih ansambala koji će vam dodirnuti dušu. A šta je lepše od toga da vas ovakvi muzičari uveseljavaju na uvodnom delu venčanja.

Ukoliko ste nežniji tip, i više ste za neku tišu varijantu, za vas je idealna harfa! Ljudi su fascinirani kada čuju harfu na uvodnom delu venčanja, pogotovo kada „Aria of chords“ zasvira „Stand by me“. Definitivno neočekivano i predivno iskustvo za goste.

Kada razmišljate o tome kako biste želeli da vam izgleda venčanje u Beogradu, ko biste voleli da vam svira na svadbi, kao i koje ansamble biste želeli na uvodnom delu venčanja, važno je da razmišljate o provodu, o tome da se sve kockice slože i da vi kao mladenci uživate. Kao što sam i ja, uostalom.

Poslednje objavljeno

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *